Istovremena prodaja i kupovina druge nekretnine

Istovremena prodaja i kupovina druge nekretnine

AKTIDOlogija

Prodaja i kupovina nekretnine u isto vrijeme je često prisutno i osjetljivo pitanje. Želite prodati nekretninu i dobiveni novac iskoristiti za kupovinu druge nekretnine, i da prođete kroz cijeli taj proces što bezbolnije i jednostavnije. Naravno tu su neizbježne komplikacije koje već postoje. Nekretnina koju prodajete je već pod hipotekom jer ste je kupili iz kredita, a za onu koju kupujete, takođe će vam trebati pomoć banke. Danas je to svakodnevnica i ovakve kalkulacije su prošli mnogi, pa i vi možete isto.

Prodaja prije kupovine – Ovaj scenario je najučestaliji i to s dobrim razlogom. Za mnoge vlasnike nekretnina, prodaja prije kupovine je neophodna. Da biste imali dvije hipoteke potrebno je imati određenu finansijsku stabilnost i isto nažalost nije moguće za mnoge vlasnike nekretnina. Ukoliko niste finansijski stabilni da biste mogli imati drugu hipoteku na novoj nekretnini, zadržavajući prethodnu, potrebno je da prodate prije nego kupite.

Kupovina prije prodaje – Ovo je sigurno “najudobniji” način za promjenu nekretnine. U ovom slučaju kupujete tačno ono što Vas zanima bez stresa i imate dovoljno vremena. U ovom slučaju imate prostora za renoviranje prije useljenja. Kad se konačno uselite, stan je priremljen baš onako kako Vam odgovara. Naravno, da biste kupili nekretnnu prije prodaje, potrebno je da ispunjavate finansijske uslove. Bilo da imate gotov novac, ili mogućnost da dignete kredit. Ako planirate kupovinu s kreditom, obavezno provjerite uslove u banci kako biste znali kojim iznosom raspoložete prije izlaska na tržište. Vlasnici stanova su svakako zainteresovani da znaju na koji način planirate platiti nekretninu, da li imate gotov novac ili kredit, te ako je kredit koja vrsta i u kojem vremenskom period mogu biti isplaćeni.

Kupovina i prodaja u isto vrijeme – Možda ćete se iznenaditi, ali ovaj način je izuzetno čest način kupovine i prodaje. Mnogi ljudi biraju ovaj način, ne samo zato što im je neophodan, nego zato što se ovako osjećaju i najsigurnije. Ne mogu kupiti novu nekretninu dok ne prodaju staru iz finansijskih razloga. Iz ovog razloga oglašavaju prodaju svoje kuće ili stana, te u isto vrijeme pokušavaju naći pravu nekretninu za sebe. Nije neobično da se tokom kupoprodaje zakaže potpisivanje kod istog notara u sat vremena razlike, a ponekad čak i čitanje dva ugovora u isto vrijeme. Iako je pomalo “na frku” ovaj način je često najzahvalniji način za koji treba dosta energije. Ovaj način je sigurno stresan i teško je kontrolisati sve što se dešava. Nadate se da će prodaja dobro proći, ali se brinete šta ako bude problema. Nadate se da će prodavac stana kojeg namjeravate kupiti prihvatiti Vašu ponudu, ali se brinete šta ako ne prihvati. Izuzetno je bitno da Vaš agent bude uključen u priču i da svojom ulogom nadlega situaciju, kontrolište stres i usmjerava prodaju i kupovinu.