Jednom kad ste potpisali ugovor, nema povratka

AKTIDO

AKTIDOlogija

Bar ne jeftinog povratka. Kupujte samo nekretnine sa urednom  dokumentacijom. Provjerite vlasničku dokumentaciju. Zemljišnoknjižni izvodi su javni i kao takvi dostupni svima. Broj katastarske čestice dobit ćete od prodavca ili njegovog agenta za nekretnine. Za one malo manje upućene, vlasnički list sastoji se od tri dijela: popisnog lista, vlasničkog lista i teretnog lista. Na njemu možete saznati sve od karakteristika nekretnine, popisa prostorija do površine, kao i vidjeti identitet vlasnika i provjeriti je li možda nekretnina pod hipotekom ili nekim drugim teretom. Takođe možete provjeriti da li je već neko u procesu kupovine te nekretnine. Ovaj dokumenat vam je takođe osnov za podizanje kredita u banci ili za potpisivanje kupoprodajnoga ugovora.

Kad smo već ušli u misteriozni svijet ugovora, želim vam skrenuti pažnju i na predugovor. Njime se uglavnom definišu cijena, dinamika plaćanja, depozit (akontacija), kapara…. Depozit i kapara nisu jedno te isto! Uz sve to, da budete sto posto sigurni u što se upuštate, provjerite i istoriju nekretnine. Nemojte se dovesti u situaciju da vam za mjesec dana na vrata pokuca neko ko kaže da je vlasnik vaše nekretnine.
Nakon što ste se uvjerili da vaša buduća nekretnina nema skrivene vlasnike, provjerite i tko je bio investitor i graditelj nove zgrade. Vjerojatnose pitate – zar i to? Držite se one narodne, od viška glava ne boli. Treba li vam dodatna motivacija da to uradite, sjetite se da ulažete u nešto čime ćete obilježiti svoju budućnost za sebe i za svoju porodicu.

Dosta će vas stisnuti već i sam kredit pa nemojte si dopustiti da vas s vremenom pritisnu problemi koje ste mogli izbjeći, a niste, jer ste bili lijeni. Dakle, uz sve gore navedeno, saznajte još i sljedeće: je li zgrada građena kreditom banke, je li zemljište na kojem je građena pod hipotekom, provjerite ima li objekt građevinsku i upotrebnu dozvolu, je li provedeno etažiranje, je li objekt dio katastarskog plana, jesu li plaćene sve režije (ovo važi i za stanove u kojima još nitko nije živio)… Provjerite I da li postoje poreske olakšice za vas. Dio tih podataka može se provjeriti preko službenih institucija, a katkad nije loša opcija i malo “pronjuškati” kod bivših kupaca. Kad kupujete nekretninu mnogo je stvari koje mogu poći pogrešno. Na tržištu nekretnina, kao i na svakom drugom, postoje razne zamke u koje možete upasti. Zato nazovite stručnjaka i tražite pomoć.

Koji stan ili kuću ćete odabrati, ostaje naravno na vama, a mi vam svakako savjetujemo da odaberete onu s dobrim pogledom, miroljubivim susjedima, provjerenim instalacijama, čistim ugovorima i, prije svega, dobrom funkcionalnošću.

I za kraj, cjenkajte se. Snizite početnu cijenu. Posebno ako nekretninu plaćate gotovinom. Jer tada ste u povlaštenom položaju pa svakako tražite nešto nižu cijenu. Često ćete je i dobiti, ali tu privilegiju morate i argumentovati prodavcu. Za razliku koju uštedite možete okrečiti zidove u željenu boju ili urediti okućnicu, kupiti kvalitetniji namještaj, imati brži internet, kupiti veći televizor… Mnogo je faktora koji vas motivišu na to, ali ako želite postići najbolju cijenu, prepustite taj dio svom Agentu za nekretnine. On je ipak iskusniji…

Kada ste napokon upoznati sa svim preprekama, možete krenuti u avanturu. Naoružajte se strpljenjem, pamet u glavu i koračajte sigurnim putem!