Kada Vas “prijatelj” uvjeri da loše postupate u prodaji nekretnine

Poslušate svog Agenta za nekretnine

AKTIDOlogija

Koliko god ovo nestvarno zvučalo u stvarnosti se jako često događa. Nije nam se jednom dogodilo da je kupoprodaja stana dogovorena, cijena i način plaćanje detaljno utvrđeni, prikupljena kompletna dokumentacija, dogovoren termin kod notara za potpisivanje kupoprodajnog ugovora i par sati prije potpisivanja ugovora dobivamo telefonski poziv od prodavca nekretnine koji kaže da se predomislio. Šta se to dogodilo što ga je navelo da promijeni tako bitnu odluku u životu? Dogodio se komšija, prijatelj, rođak… koji „sve znaju o tržištu nekretnina“.

Jedan slučaj mi je ostao u odličnom sjećanju gdje je prodavačica stana, zavećemo je gospođa Stan(a) odustala od prodaje jer joj je kona uz kafu rekla „Nećeš zar pristati na tu cijenu“. Godinu dana kasnije Stana je prodaja taj stan za otprilike 10% nižu cijenu i odselila se iz grada u kom je živjela cijeli svoj život. Da li zbog kone, nemogućnosti da kupi drugu nekretninu za taj iznos pa je odabrala jeftiniju lokaciju ili zato što je to bio njen plan od početka? To nikad nismo saznali, ali sa sigurnošću znamo da je konin savjet gospođu Stanu koštao nekih 12.000 KM.

Drugi primjer su prodavci koji, zbog savjeta „prijatelja“ nisu prihvatili ponudu koja je bila nekih 8% ispod tražene cijene. Još uvijek, nakon godinu i po, prodaju svoj stan sada već po cijeni od 15% ispod prvobitne, a spremni su prihvatiti i 20% nižu cijenu!

 

Ovo su tužne istine koje se dešavaju kada slušate ljude čije se iskustvo u prodaji nekretnina svodi na slušanje tuđih napuhanih priča. Želim vas na ovaj način potaknuti da dobro odvagate savjete, pogotovu ako dolaze od ljudi koji su u životu prodali možda jednu ili najčešće nijednu nekretninu, koji ne poznaju tržište, ali se ipak vole praviti jako mudrim.  Također bi Vas zamolio, da ukoliko stvarno želite prodati nekretninu, poslušate svog Agenta za nekretnine jer on svake godine proda desetine nekretnine, i učestvuje u stotinama pregovora na ovaj ili onaj način. Zato, ukoliko imate ponudu za kupovinu vaše nekretnine, dobro je odvagajte, konsultujte se sa kompetentnim osobama jer sljedeći kupac bi Vam mogao doći tek za dvije godine i ponuditi vam cijenu 10% nižu od one koju sada imate.