Kako izabrati garnituru za sjedenje

Kako izabrati garnituru za sjedenje

AKTIDOlogija

Dnevni boravak je odavno prestao biti samo to. To je danas mjesto za odmor, druženje, igru… a po potrebi i bioskop, party kutak, radna ili spavaća soba. Obzirom da je  glavni lik cijele priče o dnevnom boravku upravo garnitura za sjedenje ovaj tekst posvetili smo odabiru garniture za sjedenje.
Prilikom odabira hoćemo li odabrat kauč ili sofu, ili pak ugaonu garnituru zavisi od nekoliko  bitnih faktora, a to su: veličina prostora, koliko vremena provodimo u prostoru, imamo li često goste, malu djecu, kućne ljubimce, da li je koristimo za spavanje… Razlozi su različiti. Kućni ljubimci, zaigrana djeca i bijela boja garniture za sjedenje nisu baš najbolja kombinacija, a isto tako premali prostor neće dobro izgledati ako u njega „uvalimo“ veliku ugaonu garnituru.

Kvalitetni mehanizmi

Veliki broj nas, nastojati će izabrati kauč sa ležajem, budući da je izrazito praktično imati dodatni krevet u stanu ili kući. U pravilu, kauč sa ležajem je skuplji, ali takvom investicijom dobijate dva komada namještaja. Ukoliko se odlučite za ovo rješenje, kvalitetan mehanizam izvlačenja je imperativ.

Kauč ili ugaona garnitura?

Čini vam se da ugaona garnitura neće stati u dnevni boravak?
Upravo zbog toga je najvažnija stvar prije same kupovine dobro izmjeriti prostor. Ne zaboravite izmjeriti vrata i lift.

Materijali

Koža je zaista vječna i danas se nudi u cijelom jednom nizu varijanti i boja, koja će vašem domu podariti modernost ili pak neizbježnu klasiku. Tu je naravno i čitav spektar eko kože, štofova, platna i ostalih high tech izdržljivih materijala. Materijal mora biti kvalitetan, jer ma koliko dobro izgledao kauč, ako je od nekvalitetnog materijala, to će vrlo brzo izaći na vidjelo.

Dizajn

Suvišno je zaista i raspravljati o brojnim varijantama koje se nude. Masivniji, sa jastucima, sa punim naslonom, sa polunaslonom, sa nožicama ili bez, ravnih i strogih linija, sa ležajem ili minimalističkog izgleda…

Životni stil

Uz krevet, kauč je vjerojatno najkorišteniji komad namještaja u domu. Prilikom izbora vrlo je važno kakav je vaš životni stil. Jeste li ograničeni prostorom,  ili budžetom, ili vam treba rješenje koje se za čas pretvara u ležaj, ili je sve do izgleda ili udobnosti ili morate imati dodatni prostor za odlaganje igračaka… Brojne su mogućnosti zato napravite pravi izbor prilagodđen vašem životnom stilu, jer inače riskirate mogućnost da morate brzo kupovati nešto drugo!