Ne dopustite da vas zavedu kvadrati – funkcionalnost je važnija

AKTIDO

AKTIDOlogija

Svako od nas se potajno nada kupiti nekretninu od što više kvadrata, za što manje novca. Da se ne lažemo, samo rijetki to uspiju. Jako rijetki!

Ipak, pri razgledavanju nekretnine, nemojte dopustiti kvadraturi da vas zavede. Ono što je svakako važnije od veličine jeste funkcionalnost.

Oblik dnevnog boravka, mogućnost pregrađivanja ili rušenja postojećih zidova, veličina hodnika. Sve je to važno. Posebno ako planirate mijenjati namjenu prostorija. Zato od vlasnika zatražite originalni tlocrt na kojem se vidi koji su zidovi nosivi, a ako treba, povedite sa sobom arhitektu ili statičara.

Kupujete li stan u novogradnji, raspitajte se kod investitora o rasporedu prostorija i mogućnosti da sami učestvujete u osmišljavanju rasporeda soba, kupatila i slično. Da, to je moguće.

Takođe pripazite na odnod broja soba i kvadrature. Nerijetko se na tržištu nudi velik broj soba, ali male kvadrature. To je ono što naše kolege agenti obično nazivaju “stan za barbike”. Riječ je o naknadno pregrađivanim dijelovima stana koji su po potrebi pretvoreni u spavaće sobe, često bez potrebnog osvjetljenja i ventilacije.

Moguće je i da kupujete stan kao privremeno rješenje. U tom slučaju, dobro razmislite hoćete li ga jednog dana moći prodati bar po približnoj cijeni po kojoj ste ga kupili.

Isto tako, cijene stanova u starijim zgradama trenutno su veoma blizu cijeni kvadrata u novogradnji.

Naravno, prije nego se odlučite na kupovinu, dobro ćete provjeriti u kakvom je stanju nekretnina jer ne želite u novom stanu poplavu ili začepljene cijevi ili kvar električne instalacije… I još vam se to desi baš u vrijeme kada ste na godišnjem ili za praznike.

 

Agencija AKTIDO svakom kupcu stana poklanja policu osiguranja na godinu dana. Mi mislimo na vašu budućnost!