Banja Luka Invest Real Estate EXPO

Agencija AKTIDO jučer je posjetila treći po redu međunarodni sajam za nekretnine BLIRE koji se u Banja Luci održava 3. i 4. oktobra na lokaciji Banjalučkog Velesajma. Cilj posjete bio je susret sa REALTORima iz regije, razmjene iskustva  i praćenje trendova u oblasti prometa nekretninama.

BLIRE je međunarodni sajam nekretnina i investicija koji se treću godinu za redom održava u  Banja Luci i ovaj gad stavlja rame uz rame sa svjetskim metropolama. Predstavnik organizatora sajma gospodin Predrag Tešić je uvodnim govorom otvorio sajam. Između ostalog Tešić je naglasio da „O značaju  ovog sajma, najbolje svjedoči činjenica da je na prvom sajmu 2017. godine pokrenuta inicijativa o usvajanju zakona o posredovanju u prometu nekretninama. U FBiH je usvojen nacrt tog zakona, dok je kod nas pripremljen prijedlog i očekujem da će uskoro biti usvojen“

I ove godine kao i predhodnih na sajmu  su se našli  regionalni učesnici na tržištu nekretnina kao i predstavnici lokalne vlasti. Teme koje su se ove godine obrađivale i izazvale pažnju velikog broja posjetilaca su bile vezane za ulaganja u energettski sektor, putnu infrastrukturu, telekomunikacije, avio saobraćaj, kao i kapitalne projekte u Bosni i Hercegovini.

Poseban akcenat stavljen je na izlaganje Federalnog ministra trgovine gospodina Zlatana Vujanvića o usvojenom nacrtu zakona o posredovanju u promeu nekretninama.

Prvi dio programa sajma obilježile su panel diskusije od koji je veliki interes posjetilaca  privukla tema „ Stanogradnja na zapadnom Balkanu“. Moderator panel diskusije bio je gospodin Ervin Pašanović (Adventis Real Estate Management – SR) a učesici su bili Radenko Đurica (Komisija za koncesije RS – BH), Haris Kadić (Rental – BH), Igor Kozarov (Albekat Grup – MK), Vladimir Obradović (Privredna komora Srbije – SR) i Borislav Vujović (Opereta – HR).

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS predstavila je  impelmentaciju projekta vezanog za  Katastar Nepokretnosti i registar cijena.

Na svečanoj ceremonij dijela programa dodijeljene su vrijedne nagrade, plakete i zahvalnice učesnicima sajma.