Kupovina stana u izgradnji

Kupovina stana u izgradnji

AKTIDOlogija

Bez obzira što su u poslijednje vrijeme cijene svih stanova znatno  u porastu, svjedoci smo da se novogradnja ipak bolje prodaje u odnosu na starogradnju. Logičnog objašnjenja nema jer ljudi jednostavno vole novo. Kupovina stana u izgradnji je pravnim jezikom rečeno posao gde kupujete stan koji nije završen i nije uknjižen. Samim tim ne možete ga provjeriti u katastru i sama kupovina je rizičnija. Kako onda biti siguran da nećete biti prevareni i izmanipulisani i da nećete ostati bez plaćenog stana?

Krenimo redom…

Prva stvar od koje krećete je investitor.

Nakon što provjerite da li je registrovan, kakav mu je bonitet i slično opet  nemate  garanciju šta će biti sa Vašim stanom koji kupujete u izgradnji.Da li će zgrada biti završena? Da li investitor ima sredstava da završi zgradu? Da li će uknjižiti zgradu i sl. (sjetite se pravne bitke koju i danas vode građani Tuzle za zgradu 15.maj) Pravog investitora biramo na osnovu preporuka, iskustava kupaca koji su već kupovali kod njega, dobre reputacije, kvaliteta gradnje, preporuka agencije i slično. Danas je dosta dobrih investitora na tržištu koji svoje poslove završavaju u roku, kvalitetno, i ispunjavaju svoja obećanja.

 

Ko je vlasnik zamljišta?

Kada ste odabrali investitora druga stvar koju trebate provjeriti je dokumentacija na osnovu koje se gradi. Investitor mora biti vlasnik ili suvlasnik parcele na kojoj gradi ili sa vlasnikom parcele mora imati ugovor o zajedničkoj gradnji. Vlasništvo provjeravate u zemljišnoknjižnom uredu i u katastru vađenjem vlasničkog lista.

 

Građevinska dozvola i komunalije

Najbitnija stvar u ovoj fazi kupovine je građevinska dozvola ili rješenje o odobrenju za gradnju. Ona se izdaje na osnovu glavnog projekta u kome su sadržani svi stanovi koji će biti izgrađeni sa njihovom projektovanom kvadraturom. Veoma bitna stvar su i plaćene takse prema javnim preduećima i plaćanje naknade za gradsko građevinsko zemljište GGZ.

 

I time bi smo zaokružili osnovne stvari koje se moraju provjeriti prilikom kupovine stana u izgradnji. Uvijek budite svjesni da kupovinom stana u izgradnji u svakoj fazi postoji rizik koji takva kupovina nosi. Imajući u vidu da se kupuje proizvod koji još nije proizveden logično je i da je cijena takvog stana niža od cijene izgrađenog stana, a to je ono zbog čega se najveći broj kupaca opredjeljuje za novogradnju. Investitor može imati sve dozvole i papire, a da li će imati sredstava da završi zgradu? Da li će se držati projekta i dobiti uporebnu dozvolu? Da li će te godinama čekati da se zgrada završi i uknjiži iako ste već platili stan… Takve i slične stvari ne možete provjeriti i znati unaprijed. Prilikom dogovora sa investitorom vodite računa o vremenskom okviru plaćanja. Najbolje rješenje za kupca je plaćenje u ratama – fazno u zavisnosti od stepena izgradnje. Ukoliko ste se dogovorili sa investitorom pronađite advokata, agenciju ili pravnika koji će vam protumačiti kupoprodajni ugovor koji uglavnom sastavljaju investitori. Ne zaboravite na PDV  ako kupujete stan u novogradnji.

Možda vam sve ovo zvuči previse stresno i komplikovano, ali kupovina stana je jedan od najbitnijih životnih poslova. Da bi vam ovaj cijeli proces ostao u lijepom i prijatnom sjećanju mi Vam možemo pomoći i voditi vas kroz cijeli proces kupovine stana u izgradnji jer to je naš posao.